miércoles, 27 de octubre de 2010

-L'empatia- Carl Rogers


En la classe anterior, vam parlar sobre alguns autors que consideren l'autoestima com a idea clau de la psicoteràpia. Un d'aquests autors és Carl Rogers, que es basa en l'empatia.

Carl Rogers, a partir de la seva rica i àmplia experiència clínica, va descobrir que tota persona, té capacitats per a trobar el seu camí i millorar. Parteix de la idea que la persona posseeix per naturalesa una tendència actualitzant, una mena d'impuls cap al creixement i la salut.

En paraules de Carl Rogers: "El individuo posee en sí mismo potenciales recursos para su propia comprensión, para cambiar su autoconcepto, sus actitudes, y para dirigir su conducta, y estos recursos pueden ser liberados a condición de que un determinado clima de actitudes psicológicas facilitadoras pueda ser logrado".

A través d'aquestes tres actituds, es crea el marc propici perquè la persona pugui comprendre's millor a si mateixa, recobrar la confiança en si mateix i obtenir l'autoestima indispensable per al seu benestar:

1. Autenticitat (també anomenada "congruència"): consisteix a "ser el que un és" en la relació, sense construir màscares o façanes.
2. Acceptació incondicional (o "consideració positiva incondicional"): implica acceptar la persona tal com és, amb els seus sentiments i experiències.
3. Empatia (o "escolta empàtica"): és la capacitat de comprendre l'experiència única de l'altra persona, aquest coloquialment: "posar-se en la seva pell" i comunicar alguna cosa d'aquesta comprensió.



L'actitud de la Congruència es refereix a l'autenticitat, sinceritat i transparència del terapeuta en el seu contacte amb el client. Es tracta d'una trobada existencial, no intel·lectual, teòric o tècnic, el terapeuta es mostra tal com és, no com una façana, sinó viu, amb sentiments. L'autenticitat uneix la condició difícil de complir, que implica dos elements: que el terapeuta estigui obert als seus sentiments i experiències i pugui simbolitzar-ho, i que estigui disposat a comunicar aquests sentiments quan sigui necessari, amb vista a que la relació terapèutica sigui autèntica i real.


La consideració positiva Incondicional és entesa per Rogers com absència d'evolució o desig d'interferir o modelar, a més de respecte i interès positiu cap al client. És una acceptació total de la persona i les seves conductes, que genera un clima de seguretat, que permet al client explorar en el seu interior sense pors.

La Comprensió empàtica és la capacitat de captar el marc de referència del client, percebre els seus significats personals com si fossin propis i acompanyar-lo en els seus sentiments, de manera que aquest pugui explorar amb major precisió les seves experiències i aclarir els seus sentiments més profunds.

Rogers resumeix part molt important dels seus ensenyaments en afirmacions, com ara:

• "En la meva relació amb les persones he après que, en definitiva, no em resulta beneficiós comportar-me com si jo fos diferent del que sóc."

• "Sóc més eficaç quan puc escoltar amb tolerància i ser jo mateix."

• "... no podem canviar fins que no ens acceptem tal com som. Quan ens acceptem, el canvi sembla arribar sense que ho adverteixi.
 
"No obstant això, l'aspecte paradoxal de la meva experiència és que, com més em limito a ser jo mateix i més m'interesso per comprendre i acceptar les realitats que hi ha en mi i en l'altra persona, tants més canvis semblen suscitar. Resulta paradoxal el fet que com més desitjós està cada un de nosaltres de ser ell mateix, tants més canvis s'operen, no només en ell, sinó també en les persones que amb ell es relacionen.
 
Queda clar, doncs, que per tenir un alt nivell de vida hem de tenir un alt sentiment de vàlua de nosaltres mateixos.

Fins aviat!
MR.

4 comentarios:

  1. Una bona introducció a algunes de les idees d'aquest gran autor que fou Carl Rogers, Marta!

    ResponderEliminar
  2. Marta,

    Penso que la teva aportació sobre les idees de Carl Rogers basades en l'empatia és fantàstica. Aquest món del "saber posar-se a la pell de l'altre", de ser un com és i acceptar-se com a tal, d'esimtar-se, de formar-se un bon autoconcepte... són temes que desperten en mi un gran interès.
    Per això, la teva aportació m'ha ajudat a aportar una mica més de coneixements sobre les bases que ja tinc prestablertes sobre aquests temes.
    Sembla mentida que a vegades ens sigui tan difícil posar-nos a la pell dels altres. Quan penso en l'empatia em venen molts casos al cap, personals i no personals, de com a vegades tens a una persona al davant que et demana ajuda sobre un tema o t'explica quelcom que li ha ocorregut, i molts cops som incapaços d'entendre per què ha fet allò, per què ha sentit quelcom pel simple fet de no intentar posar-nos a la seva pell i entendre perquè allò concret li produeix unes emocions concretes. Al cap i a la fi, tots som diferents no?

    Fins aviat Marta!

    Cèlia

    ResponderEliminar
  3. Marta, aquest tema de l'empatia basada amb les idees de Carl Rogers m'interessa molt.

    Penso que l'empatia és un tema important, ja que és bo posar-se a la pell i al lloc d'una altre persona per entendre què li passa.

    Vagi bé!

    Carla García

    ResponderEliminar
  4. Hola Marta,

    La teva aportació sobre alguna de les idees de Carl Rogers m'ha semblat molt interessant.
    Sempre he pensat que el tema de l'empatia és un aspecte clau en les persones, però a la vegada molt difícil d'aplicar.
    Sembla que el fet de posar-nos a la pell de les altres persones per entendre com es senten, quan ens expliquem quelcom que els hi ha passat, ja sigui bo o dolent, sigui un aspecte ben senzill, però en realitat considero que no ens és gaire fàcil.
    És per això que considero que el tema de l'empatia és cabdal en les persones, ja que hauríem de tenir aquesta capacitat de posar-nos en la pell de les altres persones per comprendre com es senten, la situació que estan vivint, etc.

    Francament, ha estat molt bo el teu apunt sobre l'empatia i algunes altres idees de Carl Rogers!

    Fins aviat Marta!

    Núria,

    ResponderEliminar