lunes, 13 de diciembre de 2010

-Focusing-

Focusing és l'accés directe a la saviesa corporal.A partir d'una sensació corporal difusa, sorgeix un "adonar-se" d'una cosa nova que facilita la resolució d'un conflicte, amb sensacions d'alleujament que fan agradable el procés de canvi.
Focusing s'allunya radicalment del que incorporat culturalment, que és associar intel.ligència només amb cervell, sinó que accedeix a una intel·ligència més àmplia i fiable ubicada a la totalitat del cos que permet reconèixer sensacions i comprendre el seu significat, una intel ligència que troba un material encara no simbolitzat que és al límit de la consciència.

Té a veure amb la intuïció, amb això que anomenem sisè sentit, "pressentiment".
Eugene Gendlin creador de Focusing explica que el nostre cos està en una meravellosa i intricada interacció permanent amb tot el que ens envolta. Per això "sap" tant.
Ell creu que el nostre cos és part d'un gegantesc sistema de l'aquí i altres llocs, de l'ara i altres temps, de nosaltres i altres persones, de fet, de tot l'univers.
Que el nostre cos guarda records de com vivim les nostres vides, sap què necessitem per ser més nosaltres mateixos, coneix els nostres valors i creences i sap quines de les persones que ens envolten fan sorgir el millor de nosaltres mateixos i quines ens subestimen i ens rebaixen.Que el cos és una font inesgotable de saviesa que abasta aspectes que la nostra cultura poques vegades reconeix i que ens pot ensenyar com aconseguir una salut física òptima, si així ho desitgem, perquè sap com reparar a si mateix i que aquesta constantment confrontant i ajustant els seus processos per mantenir-se tan a prop com sigui possible de l'estat de salut.

Però en la majoria de nosaltres les experiències doloroses de la nostra infantesa, la vida exigent i agitada que ens toca viure i el pertànyer a una cultura que rendeix culte a la tecnologia , ens condiciona i solem utilitzar molta energia per aïllar-nos del que sentim, per tal d'evitar-sofriment i frustració.

Potser aconseguim un acceptable distanciament amb el que ens va afectar o ens afecta, però "la processó va per dins" i totes aquestes emocions curosament amagades flueixen com un riu subterrani, fins que algun dia brollen manifestant-se com estrès, malestar físic, contractures, insomni,  atacs de pànic, somatitzacions i fins a malalties que el nostre sistema immunològic no pot combatre. Al cos se li fa difícil mantenir un equilibri saludable.

En canvi, quan aprenem a "focalitzar-nos" a escoltar-nos, a acceptar i a ser comprensius amb el que ens flueix per dins, sense censurar per dolent, o perquè no correspon, o pel que sigui, si només aprenem a acompanyar tot això com qui acompanya a un amic volgut que pateix, podem recuperar l'energia que necessitem per seguir endavant, per viure amb esperança, per conservar la capacitat de crear i mantenir projectes de vida.
Focusing permet sentir els murmuris del cos abans que aquest hagi de cridar.
El procés de Focusing, amable i respectuós, possibilita resignificar les experiències negatives sense necessitat de reviure el patiment de vivències doloroses.
Ajuda a alliberar el que va quedar encallat i potència la nostra capacitat de millorar la nostra qualitat de vida.

Aquí us deixo un vídeo on es veu una mica com es porta a la pràctica aquesta tècnica:

Fins aviat!
MR.

3 comentarios:

  1. Un apunt molt interessant Marta! a mi el Focusing també em va encuriosir i vaig decidir buscar informació!

    Bon cap de setmana!

    Carla García

    ResponderEliminar
  2. Marta,

    La teva aportació m'ha semblat molt bona. M'ha agradat molt la manera com Eugene Gendlin, el creador d'aquesta tècnica, ens explica tot un seguit d'aspectes relacionats amb el cos i com aquest interacciona i percep tot el que passa al seu voltant. Realment, molt interessant!

    Fins aviat!

    ResponderEliminar